Какво включва процесът на реставрация на мебели „направи си сам“ - кои са стъпките, които не трябва да пропускате

Какво включва процесът на реставрация на мебели „направи си сам“ – кои са стъпките, които не трябва да пропускате

Ако сте решили сами да обновите мебелите, вместо да планирате извозване на стари мебели, то ние ви представяме, няколко стъпки. В тях ще откриете начини за възстановяване на дървени мебели. Ето ги по ред:

Стъпка 1: Почистете избраната мебел

Основната стъпка на всеки проект за пребоядисване на мебели е да се почисти цялостно въпросното парче. Особено ако такова е било съхранявано или държано навън дълго време. Освен това има голям шанс мебелите да бъдат покрити със слой мръсотия.

Най-лесният и най-ефективен начин да почистите дадена мебел и да я защитите е като използвате смес от препарат за съдове и топла вода. Разтрийте повърхността с леки движения с гъба, а след почистване на повърхността я изплакнете с прясна вода с чиста гъба. След това изсушете парчето с кърпа.

Стъпка 2: Преценете текущото състояние на мебелите

След като сте почистили детайла, трябва внимателно да го анализирате. Ако имате работа с особено старо парче, може да откриете, че има петна от боя, следи, чипове и пукнатини.

Направете цялостна оценка на частта и определете, какви ремонти ще са необходими. По този начин ще може да направите списъка с продукти, необходими за възстановяване на мебели.

Стъпка 3: Отстранете старото покритие

Има два основни начина за премахване на старото покритие от дървото в процеса на възстановяване на мебелите. Първият начин е да го шлайфате, а вторият начин е да използвате химически почистващ препарат:

За шлайфане използвайте груба шкурка, шлифовъчен блок или електрическа шлифовъчна машина, за да отстраните покритието, докато повърхността остане гладка. След това използвайте среднозърнеста шкурка, след което използвайте финозърнеста шкурка, за да изгладите дървото, докато покритието бъде напълно отстранено.

Използването на химически почистващ препарат при реставриране на дървени мебели също е добра идея. Химическите продукти за оголване са предназначени за безпроблемно премахване на покритието от дърво. Изберете течен или пастообразен продукт, който да може или не може да съдържа метиленхлорид, и го разнесете равномерно върху повърхността на дървото, като използвате нормална четка с косъм. След това следвайте инструкциите (напр. работно време), след което отстранете почистващото средство с чистачка, докато покритието на дървото стане чисто. Нанесете разредител за лак, за да почистите дълбоко дървото и да отстраните всички останали остатъци.

Накрая подгответе дървото за оцветяване. Уплътнителят предпазва дървото и създава основа за равномерно разнасяне на боята. Нанесете дебел слой уплътнител и го оставете да попие в дървото. Избършете излишъка с чиста кърпа и след като уплътнителят изсъхне отново шлайфайте повърхността на мебелите с фина шкурка.

Стъпка 4: Боядисайте дървото

Следващата стъпка след нанасянето на уплътнителя е байцване или боядисване на дървената мебел. Това е лично решение и не е задължително да има правилен или грешен избор. Имайте предвид, че има много покрития за бои, като емайл на маслена основа или латекс, които осигуряват трайно покритие. Следвайте инструкциите на етикета на продукта, преди да нанесете слоя боя.

Стъпка 5: Нанесете завършващо покритие

Последната стъпка в процеса на реставрация на дървени мебели, след боядисване е нанасянето на финишно покритие. Има различни довършителни продукти, от които да може избирате.

Източник: Evro.Center


Публикувана

в

от

Етикети: