Най-важната част от леглото и защо ви трябва извозване на стари мебели

Знаете ли, коя част от леглото най-често забравяме? Колкото и да е странно, става дума за основата. И така, коя е най-важната част от леглото, вижте сега:

Когато купувате легло, обръщате голямо внимание на неговия дизайн. При всички ни е така. Внимателно изучаваме дървените и метални рамки; внимателно сравняваме матраци от различни видове. Междувременно ефектът от матрак, без добре подбрана основа ще е наполовина по-малък. Леглото с нискокачествена основа няма да може да ви осигури добра почивка.

Съветваме ви да продължите да четете, за да разберете коя основа е най-добрата за легло, както и как да си планирате извозване на стари мебели цена.

Каква основа за легло да избираме

Основата е невидима част от леглото, която отговаря за вашия комфорт. Преди време, вместо основи са използвани обикновени дъски, шперплат, ПДЧ. На такива рамки матраците много бързо губели формата си. Днес съществуват популярни основи на по-напреднали дизайни и материали.

Модерните легла са изработени от пластмаса, дърво и метал. Пластмасовите основи за легло се състоят от пластмасови пружинни елементи. Визуално, те приличат на решетка с напречни пластмасови пръти. Основните предимства на такава основа са здравина и издръжливост. Сред минусите може да се наредят висока цена и особена структура. Последното е заради пластмасовите основи, които не осигуряват свободна циркулация на въздуха.

Основата на всяко леглото може да бъде дървена или метална. Състои се от дървена рамка и релси, които са прикрепени към нея. Има и рейки от вътрешната час. Те са разположени, през рамката на определено разстояние едно от друго. Размерите на основата отговарят точно на размерите на леглото. Рейки може да е права или извита. Ламелните основи са евтини, но служат много по-малко от основите с ортопедичен ефект. Освен това обикновено има свободно пространство между ламелите, където матракът може да „пропадне“. В този случай повърхността за спане ще е нервна, а това е вредно за гръбначния стълб.

Какво е ортопедична основа или по-точно основа с ортопедичен ефект?

Ортопедичната основа за леглото е изработена от дърво. Много често се вгражда в рамката на леглото, така че се доставя с крака. Самият дизайн на основата с ортопедичен ефект е доста прост. Има метален контур с квадратна или правоъгълна форма (но ако имате кръгло легло, такава също може да се намери ли поръча). Вътре в металния контур има ортопедична решетка от ламели – извити слепени дървени дъски (другото име за тях е латофлекси). Най-често ламелите се изработват от бук или бреза, понякога от други видове дървесина. Ламелите се закрепват към металната рамка с помощта на специални полипропиленови държачи. Ламелите не са преплетени един с друг.

Основа с ортопедичен ефект

Ортопедичната основа осигурява добра ергономичност или с други думи удобна и правилна позиция на тялото по време на сън. Ламелите, изграждащи основата, имат леко извита форма. Благодарение на това натоварването, върху решетката се разпределя равномерно, върху цялата основа. Също така ламелите имат известна подвижност и голяма еластичност. Ширината на ламелите и разстоянието между тях могат да бъдат различни.

Ако планирате да купите матрак с ортопедичен ефект, трябва да изберете подходящата основа за леглото. Нормалната основа може да не издържи теглото на матрака. Също така си струва да се има предвид, че първоначално ортопедичната основа е проектирана по специален начин . Това оптимално разпределя натоварването и в комбинация с матрака създава идеалното легло за сън. Ортопедичният ефект на основата позволява на тялото да се отпусне и да си почине напълно.

Има и ортопедични основи, при които главата и стъпалото се повдигат. Те са много популярни в Европа и Америка. Има и регулируеми основи за легло. Може да им се даде желаната форма, да се движат в една или друга посока.

Предимства на ортопедичната основа:

Екологична безопасност – за разлика от изкуствените материали, дървото и металът не отделят вредни вещества при стайна температура. Естествената еластичност на дървото е несравнима с пластмасата.

Основата с ортопедичен ефект издържа повече от обикновеното. Тя има по-голяма здравина, тъй като е предназначен за тежък ортопедичен матрак.

Основата с ортопедичен ефект удължава живота на ортопедичния матрак благодарение на равномерното разпределение на натоварването. Освен това осигурява гладка еластична повърхност, от която се засилва лечебно-профилактичният ефект.

Дизайнът на решетката осигурява свободен достъп на въздух до матрака, а това е изключително важно. Колкото по-добре се вентилира матракът, толкова по-малко прах се натрупва в него и толкова по-малко вредни микроби се зараждат в него. Това означава, че „продължителността на живота“ на матрака зависи пряко от свободната циркулация на въздуха.

Ако трябва да направите основата по-твърда, можете да прикрепите допълнителни ламели към контура в лумбалната област. Много производители специално оставят свободно място в решетката за това.

Недостатъци на ортопедичната основа

Такива също съществуват. Те са:

Цена – в зависимост от дизайна на продукта и изискванията на купувача, тя може да бъде доста висока.

Определена гама от размери – при нестандартни размери на леглото трябва да се поръча основата с ортопедичен ефект.

Днес много производители предлагат на купувачите сами да изберат основата в съответствие с техните индивидуални предпочитания и финансови възможности.

В тях се посочва базовата цена на леглото, след което купувачът сам избира, дали да е легло с основа, ортопедична основа или с повдигащ механизъм.

Наред с това сега са популярни ортопедичните модели легло. Те са по-евтини от леглото, като същевременно имат добри ортопедични характеристики, подобрявайки качеството на матрака. Различават се по надеждност и издръжливост, спестяват място в стаята, благодарение на компактните размери. С помощта на крачета може да регулирате височината на леглото, според вашето желание и удобство.

Кутиите за легло често са допълнително оборудвани с повдигащ механизъм, създавайки просторно място за съхранение. За по-голяма атрактивност се изработват с тапицерия от еко кожа или дамаска.

И така, ако на база всичката тази информация, не знаете какво да изберете? Потърсете помощ от специалистите по всеки удобен начин! Оборудвайте се с леглото на мечтите си, а старите мебели предайте на фирма за извозване на стари мебели цена атрактивно ниска.


Публикувана

в

от

Етикети: