Как да се грижим за фикус

Днес все по-модерно стана, хората да са привлечени от природата, където и да живеят: на село или в голям град. Някой си вземат котки, кучета, птици или други животни, а някой оборудва жив кът от домашни растения. Най-популярният от тях е фикус.

С растението Ficus benjamina е запозната, всяка домакиня. Ако сте изпитали подобна мъка, да го отглеждате в домашни условия, трябва да знаете как да се справите с капризите му. За да направите това, трябва да се запознаете с условията за отглеждане на фикус.

Къде трябва да стои фикусът

Саксии за цветя на перваза на прозореца и всичко е толкова просто. Идеално място за фикуса Бенджамин е слънчевият прозорец. Защитете растението от течение, през зимата, почистете от студено стъкло.

Не обръщайте съда с фикус в различни посоки. Растението обича постоянството. Ето защо, ако искате да отглеждате равномерна корона, завъртете фикуса само на няколко градуса.

Как да поливате фикус

Фикусът е термофилно растение, не обича обилна влага. Водата трябва да се полива на малки порции на всеки няколко дни, а още по-добре – пръскайте листата.

Преполиването на фикуса е по-лошо от пресушаването. Влагата от растението се изпарява, през листата, така че в периода на „плешивост“ неговото количество трябва да бъде значително намалено.

Пресаждане в прясна почва

Както за болния, така и за здравословния фикус, трансплантацията в свежа почва е като глътка свеж въздух. Това трябва да стане от януари до март.

Младите растения се нуждаят от трансплантация веднъж на 1-2 години, а зрелите – на 4-5 години. Важно е, да няма земни бучки, които да оплитат корените. Външния пласт на почвата може да се „разресва“ с малко гребло.

Подрязване на старите листа

Ако такава процедура ви кара да съжалявате, трябва да сте наясно, че новите листа вече няма да растат, поради струпването на сухи клони. Тези клони трябва да бъдат отрязани наполовина.

Подрязвайки стари клони, не само стимулират растежа на нови, но и дава повече място за листа. Така е по-вероятно, вашето растение да стане голямо и буйно.

Торове за цветя

Подобно на другите домашни растения, фикусът изисква редовна, но умерена подхранка. Азотните торове са най-подходящи за това: минерали, биохумус и урея.

Не забравяйте обаче, че току-що трансплантираният фикус не изисква хранене в продължение на половин година. Този път, той ще се храни с хранителни вещества от прясната почва.

Голям фикус

Спазвайки всички тези прости правила, определено ще отгледате великолепен и красив фикус.

Източник: Chistachi.bg


Публикувана

в

от

Етикети: