Топ кулинарни съвети

Макар, че празниците отминаха, никога не е излишно да знаете някоя и друга кулинарна рецепта. За предстоящите именни дни, за делник или уикенд ви предлагаме тези кулинарни съвети. Те ще са от полза, за да бъдат дните ви по-приятни, а Хамали Рашко може да са ви полезни с всякакви хамалски услуги:

Зеленчуковите ястия – три часа след приготвянето им в тях умира Витамин С. Количеството на пози витамини се изчерпва още повече при варене, печене, пържене и претопляне. Затова зеленчуковите ястия не бива да се готвят в големи количества.

За студените блюда картофите и морковите се варят, без да се белят. Така загубата на хранителни вещества намалява 2-3 пъти.

Понякога домакинята прави голяма грешка, като слага зеленчуците да се варят в студена вода. По този начин изчезват 15 – 2090 от количеството на Витамин С.

На захарите, на протеините и 500 на минералните соли.

За картофите, морковите, спанакът, младата коприва е добре да се значи, че се варят В солена вряща вода.

За рязането зеленчуците трябва непосредствено да се приготвят като се използват приспособления от неръждаема стомана или пластмасова такава. В противен случай губят част от Витамините и ценните хранителни вещества. При необходимо почистените зеленчуци може да се поставят в емайлиран съд, който трябва да се затвори и постави на студено място.

Не оставяйте готовото зеленчуково ястие, върху котлон, за да не се нарушават витамините. Нарязаните зеленчуци като морковът, магданозът, целината. Те запазват по-добре аромата си, ако първо се задушат в тиган и чак след това се сложат на котлона. Морковът и лукът ще се запазят по-добре, ако леко посипете със захар. Не слагайте всички зеленчуци едновременно. Едни от тях ще се разварят бързо, а други ще останат недоварени.

За изхвърляне на стара дървена спалня, последвайте линка.

 


Публикувана

в

от

Етикети: