Как да почистваме кухнята бързо и екологично

Прах – това е истински ад, когато става дума за почистване. Е, поне така ни се струва. Той драска всичко, ръцете ни след него са ужасни, дори ръкавиците не винаги помагат, трябва да дишате всичкия този фин прах … Като цяло, почистването на фурната не е тест за слабото сърце.

Полезните съвети са ни предоставени с любезното съдействие на Али Барут:

И ако се замислите, колко вредни вещества попадат в канализацията, а оттам се озовават в една и съща питейна вода в нашите чаши … Колко нефтопродукти се настаняват в тигани, на печки – точно на онези места, от които след това могат да влязат в тялото.

За да почистите кухнята с екологични средства, ще ви трябват оцет, сода и сол.

Фурна

Слоят мръсотия и мазнини във фурната не е много видим, но коварен. Струва си да се отпуснете – и е изключително трудно да се измие. Затова трябва да се вземат превантивни мерки. За целта, избършете фурната със салфетка, натопена във вода с оцет.

След изпичане на месо и други „мазни“, можете да поръсите все още горещата фурна с груба сол – тя абсорбира мазнините и мръсотията. Ако това не помогне, трябва да използвате сода и метална кърпа.

Особено упоритите петна могат да се напълнят с амоняк и да се оставят за една нощ. Сутрин лесно се отмиват.

Тук е подходящо и да се ползва сода за хляб. Може да поръсите повърхността с вода с лимон или оцет, да я разтриете със сода – и цялата мазнина ще бъде премахната. Ако петната са сложни, оставете смес от лимон и сода, върху тях за няколко минути.

Повърхността е устойчива на надраскване, така че дори може да използвате грубата сол или сода, която не се пече.

За да предотвратите запушванията, трябва да излеете чайник с много гореща вода в мивката, приблизително веднъж на 3-4 дни (ако мивката има склонност да се запушва). Ако все още не може да избегнете задръстването, опитайте да излеете в мивката чаша сода, ½ чаша сол и чаша оцет. Изчакайте 30 минути и изсипете няколко литра вряла вода в мивката.

Там, където преминават различните видове химически разтворители, той е в най-добрия си случай, най-важното – бъдете търпеливи.

Мухъл

Често се появява там, където има много вода. Маслото от пачули ще ви помогне да се отървете от редовния вид на мухъл. Добавете няколко капки към водата и поръсете повърхността с този разтвор. Пачули перфектно унищожава най-различни гъбички.

Друг борец с плесените е обикновеният трапезен оцет.

Не е от най-екологичните продукти, но все пак по-добре се справя от химикалите содата. Премахва ръжда и варовик.

Във вода за почистване може да добавите няколко лъжици обикновена сол. Тя ще дезинфекцира пода и ще помогне за почистване на всякакви петна, включително мазни. Едва след основното измиване трябва да избършете отново с чиста вода, в противен случай ще има белезникави петна.

Пластмасова бутилка, топла вода, оцет и вестник. Във вода се поставят няколко супени лъжици оцет, напръскайте върху стъкло и разтрийте. Да, малко скърца, но по чудо не изпира петната. Ако чашата е много мръсна, тогава горещата вода ще помогне. Просто не вряща вода, в противен случай чашата може да се спука.

Хладилник

Топлата пара може перфектно да почисти и дезинфекцира хладилника. Слаб разтвор на оцет също ще помогне – той ще се справи с мухъл и неприятни миризми. А общото замърсяване ще отмие сапунения разтвор с добавяне на сода, а след това и чиста вода.

Сребърни прибори

Сода, топла вода и малко фолио. Изсипете вряща вода в тигана, сложете няколко лъжици сода и лист леко натрошено фолио. На фолиото поставете сребърните прибори. Задръжте ги в разтвора за няколко минути, след което ги обърнете. Това ще даде на устройствата ярък блясък. Ако по сребро има тъмни петна, тогава гъбата, натопена в оцет и сол, ще помогне.

Чайник

Содата е сигурно лекарство. Перфектно почиства варовика. Изсипете в чайник и оставете да заври. След това измийте с четка.

Аромати

Зърната и кафените зърна ще ви помогнат да се отървете от неприятните миризми. Те трябва да се затоплят в тиган и да се поставят в отворена чиния, където разпространението на тази миризма да е свободно.

Полезни съвети за начинаещи домакини всеки потърсете и на адрес: www.али.com.

 


Публикувана

в

от

Етикети: