Защо листата на растенията побеляват

Защо листата на растенията побеляват

Защо листата на добре поддържаните растения побеляват?

Второто след децата (и първото сред бездетните) е радостта за жената към цветя. На закрито или в градина, добре поддържаните и светли помещения могат да станат визитна картичка на домакинята.

И, за да създадете мини-рай у дома, трябва да запомните основното правило за грижа за растенията: усърдие, не прекалявайте. Тоест, не препълвайте, не затрупвайте с торове, не преекспонирайте на сянка или на слънце. След това седнете и си помислете: защо листата побеляват, защо цветята не цъфтят, защо балконът или прозорецът в градина не ви радва? Може би някъде допускате грешка.

За изхвърляне на стари мебели от етаж София последвайте линка.

Да започнем с розите

Цветето, най-обичано от жените на всички възрасти, най-популярното в букети и цветни лехи, най-достъпното и следователно попадащо в категорията на най-често срещаните. И въпреки периодичните словесни атаки, срещу почитателите на екзотичните растения, розата завинаги остава кралицата.

А тези, които не се страхуват от трудности, отглеждайки коронована красавица в собственото си цветно легло, също са достойни за похвала. И всичко това няма да е проблем, розата стократно дава своето възнаграждение за труда по време на нейния цъфтеж. С достатъчна грижа, дори няколко пъти през пролетно-летния период. Това, което градинарите остават безсилни е: листата побеляват.

И това не е само пигментация, която би изглеждала доста безобидна и съвсем разбираема. Това е опасна светлинна, петна с прахообразна повърхност или паяжина, която засяга не само листа, но и пъпките.

Заболяването се нарича официално брашнеста мана; чаят и розите са по-засегнати от нея, въпреки че нито един от сортовете не е застрахован. Причинителят на заболяването е гъба с почти сицилиански сферична паноза. Причина: излишъкът от азот в почвата и недостигът на калций в нея, презадоволяване или недопълване, пренебрегване на храста.

Лекува се с: един процент бордоска течност. Третиране на всеки 4-5 дни, след появата на петна или паяжини по листата.

Съвестните домакини на миниатюрни закрити „градини“ просто изпадат в шок, когато видят как любимите им растения, които не са лишени от грижи и внимание, започват да губят цвят. От естественото ярко и зелено за няколко дни те се превръщат в петно ​.

За да знаете, дали да се борите с този феномен или да изчакате, докато той премине сам, трябва да разберете защо листата побеляват.

Източник: www.bozhil.com

 


Публикувана

в

от

Етикети: