Неизправност, повреди и обслужване на спирачната уредба

Спирачките на автомобила са едни от водещите механизми на превозното средство, които гарантират безопасността му на пътя. Ето, защо е важно ежегодното им обслужване. За подмяна с нови части, погледнете тук: http://traveling-x.eu/item/264-264-помощник-в-търсенето-на-авточасти.

Ежегодното обслужване включва няколко проверки:

Състоянието на хидравличния превод трябва да се следи. В това число здравината на тръбопроводните съединения е показател за видими спуквания и следи за изтичане на спирачната течност (омасляване).

Количеството на течност в резервоара на помпата също има решаваща роля.

Действие на уредбата в движение: педалът не трябва да спада д долу, не трябва да бъде много твърд, спирането да бъде без повличане на някои колела и без занасяне на автомобила.

За видове спирачки на автомобили на адрес:

Видове спирачки на автомобили

Спирачен механизъм

При намокрени или омаслени челюсти, спирачният ефект намалява. При намокряне от локви и други, челюстите се изсушават, чрез самото движение и леко натискане на спирачките. При омасляване се измиват с бензин.

Когато феродото е износено, ходът на педала се увеличава, а спирачното действие намалява.

Когато има неправилна регулировка на челюстите на спирачките не задържат достатъчно или действието им е изцяло блокирано.

При откачване или счупване на събирателната пружина, след отпускане на спирачния педал не се връща, то движението е затруднено.

Хидравличен превод

При натискане на педала той бързо спада надолу, спирачното действие е отслабено или напълно липсва. Причините за това са липса на масло в резервоара на помпата, в резултата на проникнал въздух, нарушена плътност на тръбопроводите или спирачните цилиндри. За отстраняване на повредата трябва да се направи обстоен преглед – наличност на спирачна течност в резервоара на помпата. След като се отстрани повредата, резервоара се зарежда наново и обезвъздушава.

Може да се получи и клеясване на буталата в спирачните цилиндри ли в помпата. Тогава спирачната уредба спира да действа. Причината може да се дължи на недоброкачествена течност, смесване на течности от различен състав, проникване на нечистотии в помпата и пр.

Всички споменати неизправности по спирачната уредба се отстраняват от специалист.

 


Публикувана

в

от