5 еко съвета, за да мислите Еко

Ако мислите, че като наемател на апартамента или къщата означава, че останете безучастни към околната среда и безсилни да направите промени в дома си, то в грешна посока сте.

Ето как да действате рационално, икономично и природосъобразно. Стартирайте с едно почистване на дворове, а след това вижте още:

  1. Енергийна употреба

Научете колко енергия действително използвате. Като цяло, всеки гражданин е отговорен за 28,6 тона емисии парникови газове годишно. Един от най-високите ставки в света. Започнете с определяне колко енергия консумира вашето домакинство използвайте силата, намалете сметката с някои техники или с помощта на прост електромер.

Изключване на уредите от контакта на стената. Когато не използвате даден уред, то изключете го не само от копчето, но и от контакта. Научете се да миете чиниите на ръка; дрехите оставяйте да изсъхнат по естествен начин на простора на двора; правете покупка само на енергийно ефективни уреди за използване.

  1. Храни

То може да бъде по-удобно (и по-евтино) да купувате замразени, консервирани и вносни стоки, но тези видове храни се изминават мили, а заради тях се отделят въглеродни емисии, консерванти и пестициди. Сами ще откриете, че храната има по-добър вкус и продължава много по-дълго. Вашето тяло и вашата среда ще ви благодарят за това.

  1. Отпадъци

Повече от ¼ от храната, която купувате се озовава в депото. За тези, които нямат градина – опитайте със закрит компостера. Там тя ще ферментира цялата в кухненски отпадъци.

Също така се използва 100% биоразградими торби за боклук царевично нишесте и други отпадъци, които се разграждат по-бързо в депото.

  1. Употреба на вода

Ограничете душове до 4-та минута с таймер Душ, използвайте вълни и Ограничители на потока и изпробвайте мивка, която улавя водата, която в противен случай ще отиде в канала, докато миете чинии или зеленчуци и т.н.

  1. Рециклирайте

Рециклирането е чудесен начин да се пресъздаде, прераждане и преживеят някои от най-старите съкровища. Извозване на отпадъци с DEPO.BG.

Бъдете креативни и рециклирайте хартията от коледни подаръци, от рождени дни, кашони от торти, сладкиши, кутийки от напитки и пр.


Публикувана

в

от

Етикети: