Изследвания и факти около изчезването на европейски народи

„По принцип всички съвременни хора извън Африка, от Европа до върха на Южна Америка, принадлежат към тези две супер Хаплогрупи, които са обозначавани с М или N“. В днешно време, всеки от европейски произход има N митохондриална хаплотип, докато М подтип се среща най-често в Азия и Австралия.

Екипът от изследователи открил още, че в древните хора, М хаплогрупата преобладавала, докато преди около 14500 години, той мистериозно и изведнъж изчезнал. M хаплотип е срещан при древните европейци, които вече не съществува в Европа.

Генетичният анализ също така разкрива, че европейци, азиатци и австралийци се отнасят към група от хора, които се появяват от Африка и бързо са разпръснати в целия континент не по-рано от преди 55,000 години.

Време на катаклизми

Екипът подозира, че подобен катаклизъм е в резултат на дивите промени в климата.

По време на пика на ледниковия период, преди около 19 000 до 22 хиляди години, хората потърсили „убежища“ в региони без лед, които били част от Европа, като съвременна Испания, на Балканите и Южна Италия.

Преди около 14500 години, температурата, повлиява силно тундрата и горите, а това отнема от природата още едни много емблематични животни, като вълнест мамут и саблезъби тигри. Такива видове изчезват изцяло от Евразия.

По някаква причина, дори най-вече малките популации, които принадлежат към хаплогрупата M, не са били в състояние да оцелеят при тези промени в собствените си местообитания. Така нова популация, носеща N подтип, заменила M-групата.

Точно как са извършени тези смени, все още остава загадка. Една от възможностите е, че по-новата генерация на европейци приветства южноевропейските убежища, които са свързани с останалата част от Европа. Емигранти от Южна Европа се приспособяват по-добре към условията на затопляне в Централна Европа и така днес съществуваме ние – питомците на отдавна загубили се видове.


Публикувана

в

от

Етикети: